Kuchnia

piątkowe

Ryby na zimno i na gorąco - Malinowa czerwień Składniki:
1 kg kremowych ziemniaków
500 g filetów rybnych (świeżych lub rozmrożonych)
sól i pieprz
posiekany koperek
ulubione zioła
sok z cytryny
masło klarowane do smażenia ryby

Sos:
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżka mąki
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki śmietanki 18%
1 łyżeczka włoskich ziół
2-3 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz
kilka łyżek tartego sera żółtego

Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry. Rybę pokroić w kilkucentymetrowe kawałki, skropić cytryną, odsączyć z wody. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i koperkiem. Obsmażyc na maśle z obu stron.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę i chwilkę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę. Wlać śmietankę, zioła i koperek, i cały czas mieszając, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć ziemniaki, na nich rybę. Polać sosem. Zapiekać 30 minut w 180oC. W połowie tego czasu posypać wierzch serem. Podawać gorące z sosem z czerwonej papryki (można skorzystać z tego przepisu) oraz surówką z kiszonej kapusty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation