Kuchnia

piątkowe

Ryby na zimno i na gorąco - Malinowa czerwień Składniki:

800 g filetów ryby mrożonej (morszczuk, mintaj lub sola)
sok z cytryny
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszki
mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
łyżeczka słodkiej papryki lub łyżka Ajvaru
sól, świeżo mielony pieprz
kilka ziela angielskiego
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
cukier

Rybę rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w lodówce, a następnie lekko odcisnąć i pokroić w kwadraty Marchew, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć starte warzywa, lekko posolić, dodać wodę, liście laurowe i ziele. Po kilku minutach przykryć patelnię i dusić warzywa na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze niewielką ilością wody. Rybę obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Do duszonych warzyw dodać posiekaną natkę pietruszki, koncentrat, dodać odrobinę cukru i słodkiej papryki. Dusi na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu, w razie potrzeby dolać wody. Można również dodać Ajvar. Gdy warzywa będą miękkie, ułożyć je na półmisku na zmianę z usmażoną rybą. Ostatnią warstwą mają być warzywa. Potrawę podawać na ciepło lub na zimno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation