Kuchnia

Wigilia

KUTIA - Przepisy Joli

Składniki:

250 g maku
250 g pszenicy (obłuskanej)
100 g cukru pudru
100 g miodu
200 g posiekanych orzechów
100 g migdałów
3 łyżki rodzynek
250 ml mleka (szklanka)
Szczypta soli

Wykonanie:

Pszenicę namoczyłam dzień wcześniej, następnego dnia ugotowałam (zmieniałam wodę kilka razy podczas gotowania). Gdy pszenica była miękka odsączyłam na sicie. Wypłukany mak, zalałam mlekiem i gotowałam na małym ogniu. Gdy mak był miękki (rozetrzeć można było w palcach) przemieliłam dwa razy przez maszynkę.Rodzynki i migdały sparzyłam gorącą wodą, dokładnie odsączyłam, migdały obrałam z łupinek i pokroiłam wraz z orzechami.
Przyszła pora na połączenie składników. Wymieszałam mak z pszenicą, dodałam: miód, cukier puder, bakalie i szczyptę soli.
Należy wszystko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation