Kuchnia

RYBY

Śledzie w sosie z cynamonem


Składniki:

• 4 filety śledziowe solone
• 12 suszonych śliwek
• 5 łyżek oleju
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• łyżka miodu
• duża cebula
• 2 łyżki octu
• 3 szczypty cynamonu
• 2 liście laurowe
• pieprz
• mielona papryka
• pół szklanki wody

Wykonanie:

Filety śledziowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paseczki. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zarumieni dodajemy miód i koncentrat pomidorowy, po czym całość zalewamy połową szklanki wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie paski śliwki i liście laurowe doprawiamy do smaku a na koniec wlewamy ocet. Dusimy ok. 10 minut w razie potrzeby podlewając wodą. Wystudzony sos łączymy ze śledziami i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation