Kuchnia

RYBY

Spaghetti alla puttanesca prosty przepis

Składniki na 2-3 osoby:

250 g spaghetti (pół paczki)
5-6 dojrzałych pomidorów (lub 1 puszka)
5-6 filecików anchois
2 – 3 ząbki czosnku
kilka czarnych i/lub zielonych oliwek (po 4-5, nie za dużo)
1 łyżeczka kaparów z zalewy
1-2 łyżki oliwy
papryczka chilli (świeża lub w proszku)
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Makaron wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i w międzyczasie zajmujemy się sosem (pilnując jednocześnie czasu gotowania makaronu – musi być al dente). Jeśli używamy świeżych pomidorów, to parzymy je, zdejmujemy skórkę i kroimy na małe kawałki.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dorzucamy czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekane drobno fileciki anchois. Smażymy kilka minut, mieszając co chwila. Dorzucamy pokrojone oliwki i kapary. Po ok. 2 minutach dorzucamy pomidory. Gotujemy całość, cały czas mieszając.

3. Sos praktycznie jest gotowy. Zanim makaron się ugotuje, sos zdąży się lekko zredukować. Na koniec doprawiamy go do smaku pieprzem i solą (przed dosypaniem soli radzę spróbować, anchois i oliwki są raczej słone). Do sosu wkładamy ugotowany al dente makaron, mieszamy i natychmiast podajemy. Na talerzu danie posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation