Kuchnia

RYBY

Łosoś pod ziołowym przybraniem

Składniki:

250 g filet z łososia świeżego lub mrożonego
1 ząbek czosnku
1/4 cytryny
1 łyżeczka suszonej szałwii*
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego jałowca
sól, pieprz
natka pietruszki

*Można też użyć świeżych ziół drobno poszatkowanych.

Filet z łososia skropić sokiem z cytryny i natrzeć drobno krojonym czosnkiem. Zioła wymieszać i rozetrzeć w moździerzu lub drobno poszatkować. Doprawić filet solą i pieprzem, dokładnie osypać ziołami.

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Łososia ułożyć na papierze do pieczenia i wsunąć na górną półkę piekarnika. Grillować około 10-15 minut.

Wyjąć łososia, posypać poszatkowaną natką pietruszki.

Serwować na szparagach obgotowanych w lekko osolonej wodzie lub z pomidorkami koktailowymi przekrojonymi na połówki.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation