Kuchnia

RYBY

Śledzie w occie po skandynawsku

Składniki (jeden słoik 0,8 l):

0,5 kg płatów śledziowych z zalewy (5-6 płatów)
jedna mała, biała cebula lub dwie szalotki
kilka gałązek koperku (niekoniecznie)

Zalewa:

200 ml octu
200 ml wody
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
5 ziarenek ziela angielskiego
3 ziarenka jałowca
3 goździki
łyżeczka kolorowego pieprzu (u mnie pół na pół czarny i czerwony)
pół łyżeczki nasion kolendry
łyżeczka gorczycy
liści laurowy

Śledzie przez około 1,5 godziny moczyć w zimnej wodzie, zmieniając wodę 3-4 razy. Nie powinny być zbyt słone.

W tym czasie w garnuszku połączyć wszystkie pozostałe składniki zalewy: ocet, wodę, cukier i sól oraz przyprawy. Zagotować i gry woda zacznie wrzeć, odstawić do ostudzenia.

Gdy zalewa wystygnie śledzie osuszyć i pokroić w niewielkie kawałki, takie na jeden kęs. Cebulę pokroić w cieniutkie plasterki, a koperek lekko posiekać.

W słoiku ułożyć kilka plasterków cebuli i nieco koperku, wyłożyć na to śledzie i zalać kilkoma łyżkami zalewy starając się, żeby znalazły się tam też przyprawy. Ponownie ułożyć warstwę cebuli i koperku, śledzie, polać zalewą. I tak dalej, aż wszystkie składniki zostaną zużyte.

Jeśli nie udało się równomiernie rozłożyć przypraw z zalewy, można jeszcze poprawić delikatnie łyżką.

Zakrecić słoik i odstawić do lodówki na minimum dobę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation