Kuchnia

Sałatki

Sałatka warstwowa :)


Składniki:

6 jajek
200 g pomidorków cherry lub małych pomidorów
200 g szynki konserwowej*
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka szczypiorku
½ łyżki octu winnego
1 -2 szklanki jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz,cukier do smaku
¼ łyżeczki drobniutko startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
kilka liści sałaty postrzępionej (można zastąpić zielonymi liśćmi kapusty pekińskiej)

*można zastąpić żółtym serem lub tuńczykiem w sosie własnym


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w grube plastry. Pomidorki myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Natkę i szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Jogurt mieszamy z octem winnym i czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek (zostawiamy trochę do ozdoby). Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
W salaterce układamy warstwami pomidory, jajka i szynkę. Każdą warstwę przelewamy sosem jogurtowym.
Wierzch sałatki dekorujemy listkami sałaty (ewentualnie pietruszką karbowaną, szczypiorkiem) i pomidorkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation