Kuchnia

zupa

Krem koperkowy ze świeżym ogórkiem

Letnia zupa pachnąca koperkiem. Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis zupy ze świeżego ogórka, która jest już na blogu.
Zupa jest lekka i doskonała na upały. Prosta i szybka do przygotowania, dobra gdy nie chce się nam nic gotować i stać w kuchni :)


Składniki dla 4 osób:

2 duże pęczki świeżego koperku
1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
700 gram świeżego ogórka
200 g śmietanki kremówki
śmietanowy serek topiony - pominęłam,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku

Koperek opłukać, drobno poszatkować, część odłożyć do dekoracji. Ogórki umyć, odkroić końcówki, nie obierać. Koperek i pokrojone na kawałki ogórki zalać bulionem i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować składniki. W 1/3 śmietanki rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać z pozostałą do zupy. Gotować jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać obsypaną świeżym koperkiem i z grzankami.


Fabryka Kulinarnych Inspiracji: Zupy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation