Kuchnia

zupa

Zupa rybna z dorsza
na wywar
1 wyfiletowana ryba (kręgosłup i głowa)
włoszczyzna: 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora
zioła: lubczyk, natka pietruszki, gałązka bazylii, nać selera,
2 cebule
garśc suszonych pomidorów lub 2 świeże
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, ok 1 łyżeczki soli, 2 goździki

Z ryby usuń oczu i skrzela, by wywar pozostał klarowny i nie zgorzkniał. Cebule w łupinach przekrój na pół i opal nad płomieniem, aż zbrązowieje w miejscu przecięcia.
Włóż do garnka rybę, oczyszczone warzywa w całości, zioła, przyprawy, opaloną cebulę i pomidory. Zalej ok 4 litrami wody, zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na niewielkim ogniu przez ok 3 godziny, aż wywar zredukuje się o połowę. Przecedź całość przez sito wyłożone gazą.

na zupę
3 łyżki masła*
2 duże cebule posiekane w drobną kostkę
2 marchewki pokrojone w średnią kostkę
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
1 litr wywaru rybnego z przepisu powyżej
4 średnie ziemniaki typ A lub AB
200g gęstej śmietany 22%
250g tłustego mleka
ok 300-500g filetów z ryby a której gotował się wywar
sól i pieprz do smaku

W szerokim garnku podsmaż cebulę na maśle, aż się lekko zezłoci, dodaj pokrojoną marchew i seler i razem przesmażaj ok 15 minut. Zalej warzywa bulionem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj ok 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
I to jest ten moment, by zdecydować, czy chcesz zupę "z treścią" i kawałkami warzyw wyczuwalnymi na podnienieniu, cz może wolisz ją zmiksować blenderem i podać jako krem z kawałkami ugotowanej ryby. Zadecyduj jak lubisz najbardziej.
Wymieszaj mleko ze śmietaną, zahartuj zupą (dodaj do śmietany 2-3 łyżki zupy, wymieszaj, dodaj kolejne 2-3 łyżki zupy i ponownie zamieszaj) i wlej do garnka. Włóż pokrojone w sporą kostke filety ryby i gotuj jeszcze ok 5 minut na niewielkim ogniu. Dopraw zupę zolą i pieprzem, podawaj z koperkiem. Tuz przed podaniem możesz oprószyć mielonymi płatkami chilli.

* w opcji nie postnej, możesz zamiast masła użyć wędzonego boczku - pokrój go w kosteczkę i przesmaż na rumiano na suchej patelni, a następnie odłóż na bok. Na wytopionym tłuszczu przesmażaj cebulę, a potem pozostałe warzywa. Podawaj posypane podsmażonym boczkiem. Pycha!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation