Kuchnia

zupa

Zupa krem z żółtej papryki i fasoli


Składniki:

3 żółte papryki
1 puszka białej fasoli
2 nieduże cebule
2-3 szklanki bulionu
sól, pieprz
3-4 gałązki tymianku
oliwa do smażenia



Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam cebulę aż zmięknie, potem dodaję paprykę, delikatnie doprawiam solą oraz pieprzem i smażę wszystko około 10 minut.

Dodaję odcedzoną fasolę, tymianek i zalewam wszystko bulionem. Gotuję jakieś 20 minut, aż papryka będzie miękka. Wyjmuję tymianek, wszystko dokładnie miksuję i, jeśli trzeba, doprawiam.

Pistacje podprażam na suchej patelni i posypuję nimi zupę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation