Kuchnia

Przepisy

ZIEŃ #35 i #42
ŚNIADANIE
Kasza jaglana z serem twarogowym, żurawiną i migdałami
1 ½ plastra sera twarogowego półtłustego (60g)
4 łyżki jogurtu naturalnego (80g)
¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (150g)
½ łyżki posiekanych migdałów (8g)
1 łyżka suszonej żurawiny (12g)
1 łyżeczka siemienia lnianego (5g)
½ łyżeczki cynamonu

Do ugotowanej kaszy jaglanej dodać ser twarogowy i połączyć z jogurtem naturalnym. Wrzucić migdały, żurawinę i siemię lniane, dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać cynamonem.

II ŚNIADANIE
Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i cynamonem
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
1 małe jabłko (120g)
1 łyżeczka cynamonu (5g)

Jabłko upiec w piekarniku, pokroić w kostkę. Jogurt naturalny wymieszać z cynamonem i polać upieczone jabłko.

OBIAD
Gyros z piersi kurczaka
1 średni filet piersi z kurczaka (150g)
Marynata:
1 ząbek czosnku (5g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 łyżeczka soku z cytryny (3g)
¼ łyżeczki oregano
¼ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki rozmarynu
¼ łyżeczki chili
Sól morska, słodka papryka, kolendra do smaku
Surówka z białej kapusty, papryki, pora i selera naciowego
1 szklanka poszatkowanej kapusty białej (100g)
¼ dużej papryki czerwonej (60g)
1 średnia marchewka (45g)
1/3 średniego pora (50g)
½ łodygi selera naciowego (25g)
1 łyżka soku z cytryny (6g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
Pieprz czarny świeżo zmielony

Kurczak: Rozgnieść czosnek i połączyć go z pozostałymi składnikami marynaty. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski i natrzeć przygotowaną marynatą. Odstawić na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie, kurczaka w marynacie piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez ok. 30-40min. Podawać razem z surówką.
Surówka: Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pora i selera posiekać, kapustę poszatkować. Wszystkie warzywa połączyć i wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

PODWIECZOREK
Zupa krem z czerwonej papryki z imbirem i razowymi grzankami
1 szklanka bulionu warzywnego (250ml)
1 średnia papryka (180g)
¼ dużej czerwonej cebuli (25g)
1 mały ziemniak (70g)
½ ząbka czosnku (2,5g)
1 łyżka jogurtu naturalnego (20g)
Kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5cm)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
½ łyżeczki kuminu mielonego
½ łyżeczki kolendry mielonej
1 kromka chleba razowego
Sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Umytą i pokrojoną w ćwiartki paprykę, cebulę i nieobrany ząbek czosnku piec przez ok. 40 min. w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku (do momentu aż warzywa zmiękną). Na rozgrzaną oliwę wrzucić starty imbir, kumin i kolendrę, smażyć przez 1-2 min. na małym ogniu, dopóki imbir nie zmięknie. Dodać umytego, obranego i pokrojonego ziemniaka, dobrze wymieszać, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 30 min. Z upieczonej papryki zdjąć skórkę, ostrożnie obrać upieczony czosnek i wrzucić wraz z cebulą do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez 5 min na małym ogniu. Następnie całość zmiksować na jednolitą masę i ponownie podgrzać. Jeśli krem jest za gęsty można dodać trochę wody lub buliony warzywnego. Zupę podawać z razowymi grzankami, udekorowaną jogurtem naturalnym i paseczkami surowej czerwonej papryki.

KOLACJA
Sałatka z grillowanymi warzywami
1 szklanka mieszanki dowolnych kolorowych sałat (100g)
½ dużej pomarańczowej lub czerwonej papryki (120g)
1/3 średniej cukinii (100g)
4 pieczarki (80g)
½ dużej czerwonej cebuli (50g)
1 łyżeczka startego parmezanu (5g)
½ ząbka czosnku (2,5g)
Kilka listków świeżego oregano (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
½ łyżeczki musztardy (5g)
Sól morska, zioła prowansalskie do smaku

Warzywa umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić. Grillować na patelni grillowej do momentu kiedy zmiękną. Mieszankę sałat wyłożyć na talerz. Polać sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek wymieszanej z musztardą. Dodać grillowane warzywa. Całość posypać startym parmezanem i udekorować listkami świeżego oregano.
WYZWANIE - PODSUMOWANIE !! PIATY I SZOSTY TYDZIEN W JEDNYM MIEJSCU :) Troche namieszalam, ale juz uporzadkowalam
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation