Kuchnia

Przepisy

DZIEŃ 4
Jogurt naturalny z płatkami, orzechami i morelami suszonymi
Płatki owsiane 2 łyżki
Płatki jęczmienne 2 łyżki
Jogurt naturalny 3/4 szklanki (200ml)
Orzechy włoskie 2 sztuki
Morele suszone 2 sztuki
Miód naturalny 1 łyżeczka

Płatki zalać jogurtem naturalnym i odstawić na noc. Rano dodać pokrojone morele, posiekane orzechy, polać miodem i wymieszać.

Koktajl mandarynkowy z kefirem i otrębami żytnimi
2 mandarynki
½ szklanki kefiru
1 łyżka otrębów żytnich
Listki świeżej mięty

Mandarynki obierz i zmiksuj razem z kefirem i otrębami. Gotowy koktajl można ozdobić świeżą miętą.

Cukinia z brązowym ryżem i pomidorami
3 łyżki ryżu brązowego
½ średniej cukinii
1 średni pomidor
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, majeranek, lubczyk, kurkuma
Brązowy ryż ugotować dodając odrobinę soli. Cukinię cienko obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cukinię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić w kostkę, dodać do cukinii. Danie dusić ok. 15 minut dodając łyżeczkę majeranku, lubczyku, szczyptę pieprzu ziołowego. Pod koniec duszenia dodać ugotowany ryż i odrobinę kurkumy. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika.

Krem z zielonego groszku
200 g mrożonego zielonego groszku
100 g mrożonej włoszczyzny
1/2 średniej cebuli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 szklanka wody
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
Sos sojowy
Na łyżeczce oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Dodać groszek, włoszczyznę i zalać wodą. Gotować aż warzywa zmiękną, następnie zmiksować zupę na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Na talerzu dodać łyżkę jogurtu naturalnego do zabielenia.

Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i sosem jogurtowym
½ puszki tuńczyka w sosie własnym
1 jajko
3 liście sałaty lodowej
6 pomidorków koktajlowych
2 ogórki kiszone
½ papryki czerwonej
Sos:
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanego koperku
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidory i jajko pokroić w ósemki, ogórka w kostkę, a paprykę w paski. Całość delikatnie wymieszać z odsączonym tuńczykiem. Sałatkę polać sosem przygotowanym z jogurtu naturalnego wymieszanego z sokiem z cytryny, koperkiem, solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation