Kuchnia

Przepisy

DZIEŃ 6
Jajecznica z pomidorami i bazylią
2 jajka
1 łyżeczka oliwy z oliwek
½ ząbka czosnku
1 pomidor
Kilka listków świeżej bazylii
Sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
2 kromki chleba żytniego

Czosnek pokrój w plastry, następnie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmaż go lekko na małym ogniu. Zdejmij czosnek z patelni. Pomidora sparz wodą, obierz ze skóry i pokrój w grubą kostkę. Zwiększ temperaturę pod patelnią i wrzuć pokrojonego pomidora. Całość smaż przez chwilę. Następnie wbij 2 jajka. Całość dopraw solą, pieprzem i smaż. Pod koniec smażenia dodaj kilka listków świeżej bazylii.

Sałatka owocowa z mielonymi migdałami
½ średniej pomarańczy
½ średniego banana
5 zielonych winogron
1 łyżeczka startych migdałów
½ łyżeczki miodu

Owoce obrać i pokroić. Polać miodem i posypać startymi migdałami.

Bakłażan faszerowany
½ dużego bakłażana
5 łyżek fasoli czerwonej konserwowej
2/3 szklanki pomidorów z puszki
¼ średniej papryki czerwonej
¼ średniej papryki żółtej
¼ średniej cebuli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki makaronu pełnoziarnistego
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Słodka papryka, oregano
Makaron ugotować al dente. Na oliwie zeszklić cebulkę, dodać pokrojoną drobno paprykę, chwilę dusić. Dodać pomidory i koncentrat, gotować ok.10 minut, przyprawić papryką, oregano, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem. Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką i posolić. Do środka nałożyć farsz, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i zapiekać 25 minut w temp. 170 stopni.

Koktajl brokułowy z kiełkami słonecznika
½ małego brokuła
½ szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki kiełków słonecznika
Woda mineralna niegazowana
chili

Połowę małego brokuła podzielić na różyczki i zblanszować. Następnie zmiksować z jogurtem naturalnym i kiełkami słonecznika. Dodać wodę mineralna do uzyskania odpowiedniej konsystencji i wymieszać. Gotowy koktajl doprawić chili.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i rozmarynem
½ średniego fileta z kurczaka
2 garście mieszanki sałat
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
Rozmaryn
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony
Sos winegret:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka posiekanego koperku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki ostrej musztardy
Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony

Kurczaka oczyść z błon, umyj i pokrój w kostkę. Do miseczki wlej łyżkę oliwy z oliwek, sok z cytryny, dodaj sól, pieprz czarny i rozmaryn do smaku. Włóż do miseczki pokrojone kawałki kurczaka i pod przykryciem włóż do lodówki na ok. 30 min.Na naoliwiony ruszt połóż kawałki kurczaka i grilluj z każdej strony przez ok. 6 min. Przygotuj sos winegret: oliwę, ocet, musztardę, miód i posiekane zioła dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj wszystkie składniki. Do większej miski wsyp mix sałat i zalej sosem. Do tak przygotowanej sałaty dodaj grillowanego kurczaka i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation