Kuchnia

Przepisy

Sałatka z komosą, burakiem i śliwką
Składniki:
5 małych buraków
1/3 szklanki komosy ryżowej quinoi SANTE
garstka włoskich orzechów
8 suszonych śliwek
150 g tofu
2 łyżki sosu sojowego
ok. 50 g kiełków rzodkiewki
olej słonecznikowy
1 cytryna
łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 szklanki octu balsamicznego
łyżka miodu wielokwiatowego

Orzechy namaczamy we wrzątku ok. 30 minut. Następnie odsączamy i szatkujemy na
mniejsze kawałki. Komosę ryżową (quinoi) gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Buraki gotujemy w łupinach minimum 40 minut.
Następnie obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Śliwki kroimy w plasterki. Tofu kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju na złocisty kolor. Pod koniec dodajemy sos sojowy i zdejmujemy z gazu. Zioła prowansalskie, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i łyżki oleju mieszamy na jednolity sos. Ugotowaną i wystudzoną komosę delikatnie mieszamy z orzechami, śliwkami, tofu, pokrojonym burakiem i sosem. Ozdabiamy kiełkami rzodkiewki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation