Kuchnia

Przepisy

Lahmacun

Składniki dla 4 osób:
ciasto
300 g mąki pszennej typ 550
1 łyżeczka soli
1 paczka – 7 g suszonych drożdży instant
250 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z wytłoczyn

farsz
500 g mielonej jagnięciny
2 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki
2 łyżeczki soli morskiej
1 papryka (około 200 g)
1 cebula
1 łyzka ostrego pieprzu
kolendra do wykończenia

Sposób przygotowania:
Ciasto: mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Zrobić wgłębienie i wsypać w nie drożdże. Stopniowo wlewając ciepłą wodę, mieszać składniki widelcem aż zaczną łączyć się ze sobą. Na koniec wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia i zacząć wyrabiać ręką. Połączyć wszystkie składniki i uformować kulę z ciasta. Wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i wygniatać rękami przez około 8 minut. Ponownie uformować kule i przełożyć do miski i przykryć kilkakrotnie złożoną ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
Farsz: mięso zmielić w maszynce razem z czosnkiem i listkami natki pietruszki. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym ostrym pieprzem. Cebulę, paprykę i cukinię drobniutko posiekać i dodać do mięsem.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i chwilę powyrabiać. Podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę i ponownie odstawić na 10 do 15 minut do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać od maksymalnej temperatury – musi być naprawdę gorąco. Rozwałkować pierwszą kulkę z ciasta na bardzo cienki placek. Położyć go na oprószonej mąką blaszce i położyć na min część farszu jak na pizzy . Piec przez 6 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. W międzyczasie przygotować kolejny placek. Podawać posypane kolendrą, skrapiane sokiem z cytryny. Kroić na kawałki lub zwijać w ruloniki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation