Design

Design

mojewypieki.com

Flapjack

Składniki na 9 sztuk:

300 g płatków owsianych
75 g suszonych owoców
110 g cukru
120 g masła
75 ml golden syrupu (np. z domowego przepisu)
W naczyniu wymieszać płatki owsiane, suszone owoce i cukier.

W większym garnuszku podgrzać masło i golden syrup do roztopienia się masła. Wymieszać, nie dopuścić do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać wymieszane wcześniej suche składniki i bardzo dokładnie wymieszać.

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Całą owsianą mieszankę przesypać do formy i dokładnie, bardzo mocno wcisnąć w dno, uklepać.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut do złotego koloru i lekkiego zbrązowienia brzegów. Wyjąć, jeszcze ciepły flapjack przekroić nożem (prawie do blaszki) na 9 równych części. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić do końca. Przełożyć na paterę.

Uwaga: flapjack może się kruszyć, to jest normalne - nie może być zbyt zbity i tłusty.

Można przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

Smacznego :-).

* Przepis jest bezglutenowy pod warunkiem użycia płatków owsianych bezglutenowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation