Kuchnia

PIEROGI_ KLUSKI_NALEŚNIKI

Pierogi z serem i wanilią
Składniki na 80 pierogów:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 - 2/3 szklanki gorącej wody prosto z czajnika
1 jajko
1 łyżka stopionego masła
szczypta soli

Farsz:

500 g sera półtłustego
2 żółtka
5 łyżek cukru
laska wanilii

Dodatkowo do gotowania pierogów:

1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
Ciasto: Do miski przesiewam mąkę i sól. Dodaję jajko i dokładnie mieszam. Wlewam stopione masło, mieszam. Na koniec stopniowo dodaję gorącą wodę i zagniatam aż do otrzymania miękkiego, gładkiego ciasta.

Farsz: Ser przekładam do miseczki i rozgniatam widelcem. Dodaję cukier, żółtko i ziarenka wyskrobane z przeciętej wzdłuż na pół laski wanilii. Całość dokładnie mieszam.
Ciasto wałkuję na dość cienki placek. Na brzegu ciasta kładę łyżeczką niewielkie porcje farszu serowego, przykrywam ciastem i za pomocą szklanki wycinam pierogi, dociskam brzegi widelcem tworząc ładny wzorek.
Gotowe pierogi układam na czystej ściereczce. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli, cukru i oleju. Do gotującej się wody wkładam partiami pierogi i gotuję je na niewielkim ogniu ok. 5 minut od wypłynięcia.
Ugotowane wyjmuję z wody łyżką cedzakową i przekładam na talerz. Podaję ze śmietaną.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation