Kuchnia

PIEROGI_ KLUSKI_NALEŚNIKI

Składniki na ok. 50 knedli:

2 kg ziemniaków

1 kg mąki pszennej

6 jajek

większa szczypta soli i cukru

500 kg śliwek





Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Śliwki umyć, wyjąć pestkę i pociąć na ćwiartki. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę (nie dałam od razu całego kg mąki, trochę zostawiłam do oprószenia stolnicy i rąk przy kulaniu) i jajka oraz sól i cukier. Z ciasta odrywać po kawałku, formować płaskie kółko, na środku którego położyć ćwiartkę śliwki i zlepić dokładnie ciasto, na końcu zrobić zgrabną kulkę wielkości trochę większej niż orzech włoski (choć mnie to różnie wychodziło). Im bardziej zbliżone wielkością są do siebie knedle, tym łatwiej się je gotuje. Wrzucić do osolonego wrzątku na ok 4-5 minut (po tym jak wypłyną do góry potrzymać jeszcze chwilę, najlepiej wyłowić jednego z pierwszej tury i sprawdzić czy jest już dobry). Po odsączeniu knedle podawać z bułką tartą, masełkiem i cukrem bądź słodką śmietanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation