Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

Pieczeń z boczku

Składniki:
2 kg świeżego boczku (chudego)
3 ząbki czosnku
2 łyżki Vegety
1 szklanka mleka
zielona pietruszka
sól
pieprz
Sposób przygotowania:

Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą masę.

Aluminiową folię rozłożyć na stole i wyłożyć masę z boczku (na błyszczącą stronę). Z masy uformować roladę (taką długą jak forma keksowa). Zwinąć szczelnie folią aluminiową i delikatnie przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 11 na 36 cm). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 170-180 st. C. Następnie pieczeń z boczku ostudzić, wyjąć z folii i kroić w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation