Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

Domowa mielonka wieprzowa - Kasia Gotuje Blog - Moja pasja - Gotowanie

800g mięsa z łopatki
14 g soli
100 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
łyżeczka pieprzu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
płatki papryki do

Mięso z łopatki mielimy (jeśli nie macie maszynki do mielenia możecie kupić świeżo mielone mięso) dodajmy wodę, sól, koncentrat, musztardę, pieprz, starty czosnek i majeranek. Mięso wyrabiamy tak długo, aż wszystkie płyny wsiąkną w mięso i zrobi się ono takie plastyczne.

Na dno szynkowaru wsypujemy płatki papryki lub inne przyprawy i wkładamy doprawione mięso, dość mocno ubijamy, aby w gotowej szyneczce nie było dziurek.

Szynkowar zamykamy i wkładamy do garnka, wlewamy tyle wody, aby znajdował się do 3/4 w wodzie. Od momentu, aż woda zawrze zmniejszamy palnik do minimum i parzymy mięso przez 60 minut od momentu zagotowania się wody.

Po tym czasie szynkowar wyciągamy z wody i ustawiamy do góry dnem na jakimś głębokim talerzu.

Jak wystygnie wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin, w tym czasie szynka się porządnie ściągnie.

Tak samo możecie przygotować w osłonkach lub słoikach, czyli uzupełniamy, wkładamy do wrzątku i parzymy przez 60 minut, chłodzimy i wstawiamy do lodówki. Nie będzie tak mocno sprasowana jak z szynkowaru, ale równie smaczna.

Jeśli obawiacie się, że nie dacie rady jej zjeść przez tydzień, możecie ją przekroić i zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation