Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

schab w miodzie, imbirze i warzywach
Składniki:
- 1 łyżka oleju z orzeszków arachidowych;
- 100g bekonu pokrojonego w kostkę;
- 700g - 1kg kawałek schabu;
- 3 łyżki miodu;
- 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki;
- 200ml wody;
- 3 marchewki, pokrojone w kawałki;
- 3 małe rzepki, pokrojone w ósemki;
- 2 cebule pokrojone w ósemki;
- 4 ząbki czosnku w łupinkach;
- 1 gałązka rozmarynu;
- 3 gałązki tymianku;
- sól i pieprz do smaku;

W garnku od szybkowaru przesmażamy bekon na oleju, gdy się zrumieni wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy. Na pozostałym tłuszczu rumienimy ze wszystkich stron cały kawałek schabu. Dodajemy miód oraz imbir i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dolewamy wodę, wrzucamy
marchewki, rzepki, cebulki, ząbki czosnku w łupinkach i zioła. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zamykamy szybkowar i dusimy w nim mięso i warzywa przez ok. 15 min od hermetycznego
zamknięcia się. Po tym czasie otwieramy szybkowar i sprawdzamy czy mięso jest miękkie i ugotowane. Jeśli nie to mamy dwie opcje: albo zamykamy ponownie szybkowar i jeszcze chwilę schab dogotowujemy, albo kroimy go w plastry i przez chwilę dusimy, ale już nie w warunkach podwyższonego ciśnienia, a przy zwyczajnie nałożonej niedomkniętej pokrywce szybkowaru. Podajemy schab obłożony warzywami i polewamy miodowo-imbirowym sosem z pieczenia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation