Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

Schab pieczony w naczyniu żaroodpornym z jabłkiem


Składniki:

oliwa z oliwek 0,5 szklanki

ocet winny 0,5 szklanki

miód 0,5 szklanki

papryka czerwona słodka 1 łyżeczka

pieprz cytrynowy 1 łyżeczka

sól 1 łyżeczka

cząber 1 łyżeczka

majeranek 1 łyżeczka

czosnek 2 ząbki

jabłka 1 szt

schab 1 kg

Sposób przygotowania:

Przygotować marynatę: wszystkie składniki dobrze wymieszać: oliwa z oliwek, ocet winny, miód, papryka czerwona, pieprz cytrynowy, sól, cząber, majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i sparzyć wrzątkiem. Następnie nasmarować marynatą i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Dobrze jest obrócić mięso kilka razy. Jabłko umyć, pokroić w ósemki. Na spód naczynia wyłożyć kawałki jabłek, na nie ułożyć schab, polać marynatą i położyć resztę jabłka. Zamknąć i wstawić do naczynia żaroodpornego, piec do miękkości.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation