Kuchnia

mięsne przetwory wędliny

NAJPROSTSZY SPOSÓB NA DOMOWĄ SZYNKĘ

Składniki:
ładna szynka wieprzowa (u mnie bez tłuszczu)
około 5 łyżek soli - zależy od garnka, woda musi być mocno posolona
listek laurowy
ziele angielskie
3-4 ząbki czosnku
Wasze ulubione przyprawy. U mnie majeranek, czybrica pikantna i cząber.

Szynkę z przyprawami zalewamy wodą. Zagotowujemy. Zostawiamy - najlepiej na noc.
Po 8-12 godzinach znowu zagotowujemy. Zostawiamy do ostygnięcia i szynka jest gotowa!
Większy kawałek proponuję zagotować trzy razy.
Można ją jeszcze wrzucić na 10 minut do piekarnika, żeby się ładnie zrumieniła, ale ja tak nie robię.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation