Kuchnia

sałatki surówki

KOLOROWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM

Składniki:

Do przygotowania sałatki potrzebne będą:
* ugotowane udko i skrzydełko z kurczaka (bez skóry)
* 5 ugotowanych na twardo jajek
* 1 pęczek rzodkiewki
* 1 świeża papryczka chili (czerwona)
* kukurydza z puszki – ½ opakowania
* ok. 75 g różnych rodzajów sałat (endywia, endywia frisee, cykoria radicchio)
* sos czosnkowy (2-3 łyżki jogurtu naturalnego, szczypta tymianku, posiekany ząbek czosnku)
* majonez – 1 łyżka stołowa
* sól i pieprz
* łyżka soku z cytryny
Sposób Przygotowania:

Oddzielamy mięso od kości i tniemy je na średniej wielkości kawałki. Umyte i wysuszone sałaty niestarannie rozrywamy. Jajka kroimy w kosteczkę, a rzodkiewki w ćwiartki. Wrzucamy odsączoną i przepłukaną zimną wodą kukurydzę. Papryczkę chili siekamy na drobne kawałki – by nadać ostrości dołączamy pestki. Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Skraplamy cytryną i dodajemy majonez. Przygotowujemy sos czosnkowy i dodajemy do sałatki. Ponownie dokładnie mieszamy. Sałatkę odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę by wydobyć z niej podczas jedzenia najlepsze smaki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation