Kuchnia

ryby

Troć doprawiona koprem/ Spaghetti z pistacjami/ Młode marchewki w pomarańczach
To będzie nasz pomysł na dzisiejsze gotowanie, anyżowy smak kopru w daniu głównym. Pełnia letnich, świeżych smaków. Troć krótko smażona na oliwie, a do tego bardzo aromatyczne, delikatnie anyżowe spaghetti z pistacjami oraz odrobiną skórki cytrynowej. Młode marchewki gotowałyśmy w soku pomarańczowym, który znakomicie podkreśla ich letnią słodycz. Dodatkowo prosty krem z dojrzałego, kremowego avocado.

Porcji 2

Składniki:
Troć wędrowna/ łosoś ok.300 g
czosnek 1 ząbek
otarta skórka cytrynowa 1 łyżeczka
ziarenka kopru ( ew. kilka gałązek koperku)
sól
pieprz
oliwa do smażenia

Rybę osusz, natnij skórę( nie za głęboko) w odstępach ok 2 cm. Natrzyj czosnkiem, otartą skórką, dwoma łyżeczkami posiekanego kopru, oprósz pieprzem oraz czosnkiem z obu stron. Na patelni rozgrzej oliwę. Rybę smaż krótko tylko od strony skóry, podlewając co jakiś czas oliwą z patelni. My lubimy usmażoną "na wpół". Nie myj patelni.

spaghetti ok 240 g
pistacje 20 szt posiekanych
otarta skórka z cytryny 1/2 łyżeczki
ziarenka kopru 1 łyżeczka
zielone pesto 1 łyżka
masło 1 łyżka
oliwa

W międzyczasie ugotuj spaghetti. Na patelni po smażeniu ryby rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj spaghetti, pesto, posiekane pistacje, ziarenka kopru oraz zimne masło. Zamieszaj dokładnie, tak aby makaron został dokładnie otulony przyprawami.

młode marchewki 2szt.
sok z wyciśniętej pomarańczy
masło 1 łyżka

Marchewki umyj dokładnie, ugotuj w soku pomarańczowym, dolej tyle wody aby je przykryć. Gotuj do miękkości. Wyciągnij marchewki i gotuj sam płyn do momentu , aż zgęstnieje do konsystencji syropu, wtedy dodaj zimne masło. Marchewki zamieszaj ze zredukowanym sosem pomarańczowym.

avocado
pieprz
sól
oliwa
Avocado obierz, rozgnieć widelcem, dopraw solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem i kilkoma kroplami oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation