Kuchnia

ryby

Meksykańska ryba a la veracruzana | Kultura Kulinarna
Meksykańska ryba a la veracruzana:

3 filety z tilapii (lub innej delikatnej ryby, w której nie będzie ani jednej ości),
4 pomidory z puszki (bez zalewy),
1 cebula,
2 łyżki kaparów,
duża garść zielonych oliwek,
2 małe marynowane papryczki chili,
oliwa z oliwek,
sok z 1/2 limonki,
sól,
pieprz,
tortille z tego przepisu.

Rybę pokroić w średniej wielkości kostkę, posolić, popieprzyć i zalać sokiem z limonki – odstawić na pół godzinki. Cebulę posiekać i zeszklić na oliwie. W robocie kuchennym zmiksować lekko (a właściwie posiekać, bo nie chodzi tu o papkę) przesmażoną cebulkę, pomidory, kapary, oliwki i chili (bez pestek). Spróbować i ew. doprawić. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią rybkę. Gdy białko się zetnie (czyli bardzo szybciutko) dodać przygotowany w robocie sos – wymieszać i gotować ok. 5-8 minut często mieszając. Podawać z tortillą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation