Kuchnia

ryby

Moje Walijskie Pichcenie ... : RYBY POD RÓŻNĄ POSTACIĄ
Składniki:

dowolne filety rybne (ilość zależy od tego, dla ilu osób gotujemy)
2 puszki pokrojonych pomidorów w sosie własnym bez skórki - jeszcze lepiej domowy przecier pomidorowy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
słodka i ostra papryka
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
przyprawa do ryb
łyżka śmietany 12% lub jogurtowej 10%
oliwa z oliwek
sól, pieprz
odrobina bazylii
odrobina cukru
natki pietruszki
2 cebula


Wykonanie:


Filety rybne doprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Obłożyć pokrojoną w plasterki cebulą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.
W tym czasie w rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dorzucamy drobniutko posiekany ząbek czosnku i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i gotujemy nasz sos ok 10-15min. doprawiając go ulubionymi przyprawami. U mnie była to sól, pieprz,papryki, bazylia i odrobina cukru. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę śmietany (wcześniej zahartowanej) przez co sos robi się bardziej aksamitny w smaku.
Filety wyjmujemy z lodówki, obtaczamy w mące (bez cebuli, była ona tylko potrzebna, aby ryba przeszła jej aromatem) i smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie. Po usmażeniu przekładamy do sosu, posypujemy całość świeżo posiekaną natką pietruszki. My najchętniej zjadamy z ryżem. Równie dobrze pasują tu ziemniaczki, albo po prostu pieczywo :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation