Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ORKISZOWA PIZZA
Składniki:
100 g mąki orkiszowej
50 g mąki razowej
8 g suchych drożdży
1 łyżka ksylitolu (20 g)
100 ml ciepłej wody
Pomidory w puszcze pokrojone
100 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
180 g piersi z kurczaka
4 duże pieczarki
Pół cebuli
oregano
Jak wykonać?
Drożdże, ksylitol i 4 łyżki mąki wymieszać w połowie ciepłej wody.
Odstawić do wyrośnięcia zaczynu na około 15 minut. Po tym czasie dodać pozostałą część mąki i wody i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie lekko rozwałkować. Wyłożyć do foremki o średnicy około 25 cm. Posmarować lekko sosem z pomidorów z puszki.
Nałożyć podsmażone piersi z kurczaka z pieczarkami i cebulą.
Udekorować pomidorkami koktajlowymi, posypać serem żółtym i oregano.
Piec w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni w term obiegu, a kolejne 5 minut na funkcji podpiekania od spodu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation