Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na 3 burgery:

1 duży słodki ziemniak lub 2 mniejsze (batat)
4 łyżki płatków owsianych
natka pietruszki
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
masło klarowane, olej kokosowy lub oliwa do smażenia
sól morska do smaku
ser mozzarella
1 średni burak
pesto z rukoli lub tradycyjne
oliwa z oliwek i ocet balsamiczny (opcjonalnie)

Mieszanka przypraw:

1/2 łyżeczki nasion kolendry
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
szczypta cynamonu (opcjonalnie)
szczypta kurkumy

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, zawiń słodkiego ziemniaka ze skórką oraz buraka w folie aluminiową i piecz przez ok. 40-45 minut w zależności od rodzaju piekarnika.

W moździerzu utrzyj mieszankę przypraw.

Po upieczeniu i delikatnym ostudzeniu miąższ ziemniaka przełóż do miksera. Następnie dodaj pozostałe składniki, dopraw solą morską i zmiksuj, aby uzyskać jednolitą konsystencję, ale nie za mocno.

Uformuj zwilżonymi dłońmi burgery i obsmaż je po 2 minuty z każdej strony na klarowanym maśle lub innym dobrej jakości tłuszczu roślinnym.

Serwuj burgery z plastrem buraka i mozzarelli z dodatkiem pesto, skropione oliwą i udekorowane natką pietruszki.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation