Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na 1 osobę

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

Do chipsów:

jarmuż
czosnek
oliwa z oliwek
sól morska
sok z cytryny

Do pesto:

2 szklanki szpinaku drobnolistnego lub rukoli
4 orzechy włoskie
gałka muszkatołowa
sól morska do smaku
mały ząbek czosnku
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno
sok z cytryny

Do hummusu:

2 buraki
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
3-4 łyżki sezamowej pasty tahini
sól morska do smaku
sok z 1/2 cytryny
szczypta kminu rzymskiego (kuminu)
szczypta suszonego i roztartego rozmarynu
skórka z cytryny

Przygotowanie:

Jak przygotować hummus z buraka?

Upiecz buraki zawinięte w folię aluminiową w temp. 200 stopni przez ok. 45-50 minut w zależności od wielkości buraka. Po ostygnięciu zdejmij skórkę i potnij w mniejsze kawałki. Zmiksuj buraka wraz z pozostałymi składnikami, tak aby uzyskać delikatną i kremową konsystencję. Hummus z pieczonego buraka możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku.

Jak przygotować pesto szpinakowe?

Umyj dokładnie i osusz liście szpinaku. Do naczynia dodaj pozostałe składniki i zblenduj, tak, aby uzyskać jednolite pesto.

Ugotowana kaszę jaglaną wymieszaj z pesto i dodaj do słoika lub na miseczkę.

Jak przygotować chipsy z jarmużu?

Jarmuż porwij na drobne listki, odcinając stwardniałe części. Zalej na kilka minut wrzątkiem, następnie osusz dokładnie na ściereczce kuchennej lub ręczniku papierowym. Wymieszaj jarmuż z wyciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i odrobiną soku z cytryny. Piecz chipsy rozłożone na pergaminie przez ok. 8-10 minut w temp. 160-180 stopni. Sprawdź, aby się nie przypaliły. Gotowe chipsy posyp sezamem i czarnuszką.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation