Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Składniki na 2 osoby

8-10 łyżek stołowych ugotowanej kaszy jaglanej
6 łyżek płatków owsianych
100ml mleka kokosowego
100ml wody
8-10 daktyli bez pestek
60g gorzkiej czekolady 70%
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta mielonego kardamonu
szczypta kurkumy
2 mandarynki
łyżeczka uprażonego sezam

Przygotowanie:

Ugotuj kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie. Przed gotowaniem należy kaszę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie lub uprażyć i przelać wrzątkiem.

Czekoladę połam na kawałki, wstaw do miseczki z dodatkiem oliwy z oliwek i umieść na garnku z gotującą się wodą aby się rozpuściła. Odstaw.

W rondlu zagotuj wodę wraz z mlekiem kokosowym i następnie dodaj płatki owsiane, daktyle bez pestek oraz ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj 2-3 minuty i wlej rozpuszczoną czekoladę, dodaj kurkumę oraz szczyptę kardamonu. Zmiksuj dokładnie na gładki krem aby uzyskać konsystencję budyniu.

Serwuj budyń z mandarynką i uprażonymi ziarenkami sezamu oraz świeżą miętą.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation