Kuchnia

tarty,zapiekanki,pizza

Pizza farmera z papryką przepis - Galeria - Gotujmy.pl
Pizza farmera z papryką - SKŁADNIKI:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 ml wody
25 ml oleju
5 g drożdży
szczypta soli
Sos pomidorowy:
20 dag dojrzałych pomidorów
woda
sól do smaku
cukier do smaku
szczypta oregano i bazylii
Dodatki:
30 dag pieczarek
20 dag sera żółtego
1 duża pierś z kurczaka
1/2 zielonej papryki
1 łyżeczka dowolnej przyprawy do mięs
1 cebula
zioła prowansalskie do smaku
sól pieprz do smaku
Pizza farmera z papryką - PRZYGOTOWANIE:
Ciasto: W dużej misce z ciepłą woda wkruszamy drożdże dodajemy mąkę,sól oraz olej,dokładnie mieszamy składniki a nastepnie ugniatamy ciasto.Formujemy w kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośniecia.



Sos: Pomidory sparzamy wrzątkiem ,obieramy ze skórki rozdrabniamy blenderem dodajemy do nich odrobinę wody cukier oraz szczyptę soli doprawiamy szczyptą oregano i bazylii suszonej,mieszamy.



Mięso myjemy kroimy w kostkę oprószamy dowolną ulubiona przyprawą do mięs i obsmażamy na 2 łyżkach oleju około 5 minut.Odstawiamy na tym samym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w piórka nastepnie mieszamy z mięsem.





Przełożenie: Z ciasta formujemy okrągły placek -wyszły mi 2 o średnicy 30 cm,na cieście rozprowadzamy sos pomidorowy układamy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oprószamy ziołami solą i pieprzem ,układamy mieso z cebulą i pokrojoną w paseczki paprykę na wierzch posypujemy pizzę startym na tarce serem żółtym.

Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* i pieczemy 25-35 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation