Kuchnia

tarty,zapiekanki,pizza

Moje codzienne przyjemności...: Zapiekanki

Składniki (na formę 18x25 cm / 5-6 porcji):
250 g makaronu jajecznego (koniecznie jajecznego), u mnie tagliatelle
500 g twarogu mielonego
3 jajka
4-5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
2 garści rodzynek
szczypta soli
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy, płuczemy zimną wodą, odsączamy na sicie.
Ser, jajka, cukry, rodzynki i sól dokładnie mieszamy. Łączymy makaron z masą serową, dokładnie mieszamy, by ser pokrył każdą nitkę makaronu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Przekładamy do niego makaron z serem. Pieczemy w 180oC przez 40 minut. W połowie pieczenia można przykryć wierzch folią aluminiową, by się za bardzo nie spiekł i nie wysuszył.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation