Kuchnia

tarty,zapiekanki,pizza

tarta na ostro z serkiem mascarpone

Składniki masy serowej:

500 g serka mascarpone
4 łyżki startego parmezanu
2 jajka
300 g czarnych oliwek bez pestek
pęczek zielonej cebulki
2 pęczki natki pietruszki
2 papryki chili
1 czerwona papryka
1 łyżeczka słodkiej zmielonej papryki
Sól
Pieprz

Serek mieszamy z jajkami, parmezanem, dużą ilością soli i pieprzu oraz z papryką słodką. Zieloną cebulkę i listki natki drobno siekamy. Z papryczek chili usuwamy pestki i drobno siekamy. Czerwoną paprykę oczyszczamy ze środka i drobno kroimy. Oliwki kroimy w krążki. Wszystkie składniki mieszamy z serkiem.
Gotową masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy w temp. 200 ºC przez 20 minut.

Składniki spodu:

250 mąki orkiszowej jasnej
1 kostka masła
Szczypta soli i pieprzu
2 łyżki posiekanego koperku
1 żółtko

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki do tarty. Na wierzch ciasta układamy pergamin a na niego np . warstwę suchej fasoli czy grochu. Ciasto pieczemy w temp. 200 ºC przez 15 minut nastawiając grzanie od spodu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zdejmujemy papier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation