Kuchnia

PYSZNOŚCI

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 4 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 35x25 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w 180 st. C. Wystudzić.



Składniki na krem chałwowy:

- 300 g chałwy waniliowej

- 300 g masła

- 3 żółtka

- 1 i 1/2 szklanki mleka

- 2 łyżki cukru

- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Szklankę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleko rozmieszać mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszając, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto i dalej miksować, dodając po łyżce zimny budyń i pokruszoną chałwę. Masę wyłożyć na biszkopt, schłodzić.



Składniki na warstwę malinową:

- 800 g malin ( mogą być mrożone )

- 2 malinowe galaretki

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Przestudzić, dodać maliny, wylać na masę chałwową. Wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.



Składniki na cytrynową piankę:

- 2 cytrynowe galaretki

- 750 ml śmietany 30 %

- 3 łyżki cukru pudru

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie miksując na wolnych obrotach wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Masę wylać na warstwę malinową. Można posypać startą czekoladą. Schłodzić. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation