Kuchnia

PYSZNOŚCI

SERNIKOBROWNIE.

Składniki na masę brownies:

- 125 g gorzkiej czekolady
- 125 g masła
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kakao

Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać. Wymieszać mąkę, cukier, sól i kakao. Do wymieszanej mąki dodać roztopione masło z czekoladą, następnie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.

Składniki na masę serową:

- 250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z mięty (mogą być krople miętowe Herbapolu)
- kilka kropel zielonego barwnika spożywczego

Wszystkie skladniki zmiksować.

Foremkę do brownies (o wymiarach 15 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód nałożyć większość masy brownies, odkładając pół szklanki. Na brownies wyłożyć masę serową. Na górę w nieregularnych odstępach wyłożyć pozostałą masę z brownies. Masy wymieszać patyczkiem (jak do szaszłyków), porobić esy-floresy, by ciasto miało ciekawy wygląd.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut. Wystudzić i pokroić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation