Kuchnia

PYSZNOŚCI

Batonik orzechowy z czekoladą
Składniki na ciasto:

150 g mąki pszennej
80 g zmielonych orzechów laskowych
70 g cukru pudru
pół łyżeczki cynamonu
110 g miękkiego masła
1 szklanka orzechów laskowych posiekanych
Wszystkie składniki zagnieść. Ciastem wyłożyć formę kwadratową o boku 23 cm (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia), wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Lekko przestudzić.

Składniki na polewę:

2 jajka
pół szklanki golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
120 g ulubionej posiekanej czekolady
3/4 szklanki suszonej żurawiny
Jajka i golden syrup zmiksować blenderem. Wmieszać posiekaną czekoladę i żurawinę. Odstawić.

Ponadto:

100 g posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:

Na przestudzone ciasto wylać polewę, wyrównać. Posypać orzeszkami.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut. Przed krojeniem ostudzić.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation