Kuchnia

ciasta

Odwrócone
ciasto
z
ananasem

lis 03 2014
Bez miksera , Ciasta , Desery

odwrócone-ciasto-z-ananasem-bez-miksera
PrintFriendly and PDFDrukuj przepis
Odwrócone ciasto z ananasem to sposób na wykorzystanie świeżego i dojrzałego ananasa. Pokrojonego w kostkę ananasa wykładamy na dno formy, którą wcześniej smarujemy roztopionym masłem z cukrem brązowym (podczas pieczenia cukier się skarmelizuje i stworzy błyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera.

Składniki
ciasta:

100 g masła
80 g cukru brązowego
ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa)
240 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
1 łyżka maku
0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej
2 jaja
125 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego domowej roboty
masło do wysmarowania formy


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół).
Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem (papier wypuścić pod obręczą) a boki posmarować odrobiną masła.

Z odmierzonego 100 g masła odjąć 2 łyżki. Rozpuścić je na patelni, po czym dodać 80 g cukru brązowego. Wymieszać. Całość wyłożyć na dno formy.
Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta).
Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce.

W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem.
W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem.

Do mokrych składników wsypać suche i wszystko wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać do formy na kostki ananasa.
Piec ok. 35 minut, to tzw. suchego patyczka.

Wyciągnąć z pieca, odczekać z parę minut, a następnie wyłożyć ciasto na talerz odwracając je do góry nogami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation