Kuchnia

ciasta

nisko tłuszczowa bita śmietana bez cukru palce lizać!

Składniki: (na dwie miseczki bitej śmietany)

150ml mleka zagęszczanego 7,5% tłuszczu bez cukru
3/4 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżki zimnej wody
*1/3 miąższu z małej laski wanilii
1/2-1 łyżeczki miodu



*jak nie macie laski wanilii nie szkodzi możecie użyć ekstraktu lub aromatu z wanilii

Wykonanie:

Mleko musi być dobrze schłodzone tz. min 12godzin w lodówce.
Żelatynę wsypać do małej miseczki (najlepiej aby była odporna na ciepło) zalać wodą i odstawić na 5min.
Po tym czasie wstawić miseczkę do garnka z wodą i gotować na małym ogniu mieszając aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na bok.
Do miski wlać mleko i zacząć ubijać.
Jak mleko się lekko spieni dodać trochę miodu i dalej miksować.
Gdy będzie można już rysować ósemki na śmietanie powoli wlewać małym strumieniem płyną ale w temperaturze pokojowej żelatynę ciągle miksując.
Ubić mleko na sztywną piane w między czasie spróbować i ewentualnie dodać jeszcze miodu wedle uznania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation