Kuchnia

ciasta

Ciasto z kaszy manny w formie rolady w waflu

Składniki na 2 rolady:

2 duże wafle

1 l mleka

¾ kostki margaryny

¾ szkl cukru

1 szkl kaszy manny

3-4 łyżki kakao





Wykonanie:

Potrzebujemy dwie czyste ściereczki kuchenne. Ściereczki moczymy w wodzie i dobrze odciskamy – tak by były wilgotne ale absolutnie nie kapały. Każdą ściereczkę kładziemy rozłożoną np. na stole, na połowie ściereczki kładziemy suchy wafel i przykrywamy druga połową ściereczki.
Zostawiamy wafle w ten sposób aż zmiękną lekko i staną się na tyle elastycznie by można było je zwinąć w roladę.

W tym czasie:

W garnku podgrzewamy mleko, rozpuszczając w nim margarynę pokrojoną w kostkę i cukier.

W tym czasie przygotowujemy sobie kaszę oraz przesiewamy kakao do miseczki.

Kiedy mleko zacznie się gotować, zestawiamy je z ognia. Dodajemy najpierw kakao i wszystko dobrze mieszajmy trzepaczką aż się połączy z mlekiem. Następnie cienką strużką wsypujemy kaszę i cały czas dynamicznie mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Kiedy cała kasza znajdzie się w mleku, wszystko lekko podgrzewamy cały czas mieszając aż masa stanie się bardzo gęsta.

Gorącą masę dzielimy na pół i każdą połowę wykładamy na jeden wafel, rozsmarowujemy i rolujemy roladę. Układamy na deseczce końcem wafla do dołu. Zostawiamy do wystygnięcia a najlepiej trochę dłużej wtedy wafle odzyskają lekką twardość. Kroimy w kawałki najlepiej nożem z piłą (nożem do pieczywa).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation