Kuchnia

ciasta

Dietetyczne ciasto ryżowe
Ciasto:
200g mąki pszennej
55g cukru
skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki wody
90g masła
szczypta soli
Nadzienie:
125g ryżu
450ml mleka
85g cukru
skórka 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka dżemu brzoskwiniowego
3 jajka
800g brzoskwiń

Składniki na ciasto zagnieść jednolite ciasto. Spód tortownicy o śr. 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić spód i boki. Wstawić do lodówki na ok. 30min. Ryż wsypać do garnka. Dodać mleko, cukier i skórkę z cytryny. Gotować na małym ogniu, czasem mieszając, ok. 30min., aż prawie cały płyn wyparuje.
Dodać sok z cytryny i dżem. Wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto przykryć papierem. Piec 10min w temperaturze 180°C. Ściągnąć papier, piec kolejne 10min. Białka oddzielić od żółtek. Gdy ryż ostygnie, wmieszać żółtka. Ubić białka na sztywno i wmieszać do ryżu. Brzoskwinie ułożyć na podpieczonym spodzie. Na brzoskwinie ułożyć masę ryżową. Piec w nagrzanym piekarniku 45min. w temperaturze 180°C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation