Kuchnia

ciasta

Ciasto marchewkowe z pomarańczami i pyszną mleczną polewą



Składniki na kwadratową blaszkę o boku 25 cm lub dużą tortownicę o średnicy ok. 28 cm

na ciasto:

2 szklanki marchewki startej na dużych oczkach (około 3 duże marchewki)

2 pomarańcze

2 szklanki orzechów włoskich

1 łyżka cynamonu

1 łyżka przyprawy do piernika

1 szklanka cukru

1 i 3/4 szklanki mąki

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki sody

1/3 łyżeczki soli

4 jajka

2/3 szklanki oleju

na polewę:

1 szklanka cukru pudru

125 g masła

1/4 szklanki mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można dodać cukier z prawdziwą wanilią, pastę z nasion wanilii lub cukier wanilinowy)

1 i 1/2 szklanki mleka w proszku

2-3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau ( rumu, brandy itp. lub po prostu mleka)

do dekoracji:

połówki orzechów włoskich

szczypta cynamonu (niekoniecznie)



Marchewkę zetrzeć na tarce, odmierzyć potrzebną ilość i odłożyć.

Pomarańcze dokładnie umyć i pościnać ostrym nożem skórkę- należy ścinać skórkę przesuwając nóż tuż przy miąższu wokół pomarańczy.

Z połowy skórek zetrzeć na drobnej tarce pomarańczową część i dodać do marchewki.

Powycinać miąższ między błonkami, pokroić go na mniejsze kawałki Z pozostałych „resztek” wycisnąć sok i również wlać do marchewki.

Orzechy posiekać z grubsza i odłożyć na moment.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C.

W dużej misce umieścić mąkę, cukier, przyprawy, sodę, sól i proszek do pieczenia, zamieszać całość.

W mniejszym naczyniu umieścić jajka i olej, roztrzepać całość rózgą kuchenną i wlać do suchych składników- dokładnie wymieszać.

Dodać marchewkę z pomarańczą i posiekane orzechy, ponownie wymieszać.

Przelać do blaszki/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec około godziny- do suchego patyczka.

Wyjąć i wystudzić.

Gdy ciasto wystygnie przygotować polewę.

W rondelku umieścić mleko, masło, ekstrakt z wanilii (cukier wanilinowy/ziarenka z 1 laski wanilii) – zagotować.

Dodać przesiany przez sitko cukier puder zamieszać i ponownie zagotować (cukier powinien się rozpuścić)

Zdjąć z palnika , wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku i wlać alkohol (lub mleko), dokładnie wymieszać rózgą kuchenną.

Masa powinna mieć gładką konsystencję. (W razie pojawienia się niechcianych grudek przetrzeć przez sitko)

Gęstniejącą polewę rozsmarować na cieście.

Gdy polewa wystygnie, udekorować ciasto połówkami orzechów, ewentualnie oprószyć cynamonem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation