Kuchnia

RYBKĘ POPROSZĘ ...

Ryba po japońsku
Składniki na przyrządzenie ryby:

2 kg filetów z mintaja albo dorsza
2 szklanki mąki
2 jaja
sól, pieprz, papryka słodka, odrobina chili
2 szklanki wody
Mąkę połączyć z jajkami rozbełtanymi w wodzie. Dosypać przypraw. Rybę kroimy na kawałki i maczamy ją w cieście. Smażymy na złoty kolor.


Składniki na zalewę:

2,5 szklanki wody
0,5 szklanki oleju
2 małe słoiczki przecieru pomidorowego
4 łyżki ketchupu
3 łyżki cukru
3 łyżki octu
sól do smaku
4 duże cebule
1 litrowy słoik papryki konserwowej
1 słoik ogórków – korniszonów
3 łyżki oleju
Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Ogórki i paprykę odsączamy z zalewy, kroimy w paseczki dł. 5 cm. Wszystkie składniki mieszamy razem i zagotowujemy. Dodajemy warzywa do gotowanej zalewy i całość dusimy jeszcze ok. 3-5 minut. Zalewę studzimy.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo zalewę z warzywami oraz rybę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation