Kuchnia

RYBKĘ POPROSZĘ ...

Biała ryba po seczuańsku
Składniki:

350 g filetów z białej ryby
1 jajko
3 łyżki mąki
4 łyżki wytrawnego białego wina
3 łyżki jasnego sosu sojowego
olej roślinny
1 ząbek czosnku
1 cm laski świeżego imbiru
1 cebula
1 seler naciowy
1 czerwona chili
3 cebule dymki
1 łyżeczka octu z wina ryżowego
½ łyżeczki mielonego pieprzu
175 ml wywaru z ryby
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
2 łyżeczki wody
kwiatki chili
Sposób wykonania:
Jajka roztrzepać razem z mąką, dodać 1 łyżkę sosu sojowego oraz wino.
Całość dokładnie wymieszać na jednolite ciasto.
W powstałym cieście moczyć rybę pokrojoną w kostkę i smażyć w woku z rozgrzanym olejem.
Rybę smażyć partiami około 2-3 minut.
Po usmażeniu ryby wylać większość oleju po czym wrzucić do woka posiekany czosnek, imbir, cebulę, seler, dymkę oraz chili.
Smażyć nie przerywając mieszania około 2 minut.
Po tym czasie wlać pozostały sos sojowy, wywar z ryby oraz ocet.
Doprawić do smaku pieprzem oraz cukrem.
Na sam koniec zagęścić sos mąką wymieszaną z wodą.
Doprowadzić do wrzenia i trzymać na ogniu ostatnią minutę.
Rybę włożyć do sosu i jeszcze przez chwilę podgrzewać aż ryba stanie się ciepła.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation