Kuchnia

RYBKĘ POPROSZĘ ...

DORSZ W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM - składniki:
4 filety z dorsza bez skóry (po 150 g każdy).2 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego.1 duża cebula posiekana w drobną kostkę.3 ząbki czosnku posiekane w drobną kostkę.2 filety anchois posiekane.spory chlust białego wytrawnego wina (ok. 1/3 szklanki)
100 ml bulionu rybnego lub drobiowego
400 g krojonych pomidorów z puszki
szczypta suszonych płatków chili
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
duża szczypta cukru pudru
kilka kropel sosu tabasco
DORSZ W PIKANTNYM SOSIE POMIDOROWYM - sposób przygotowania: Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i wrzuć cebulę. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 4-6 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj czosnek i anchois, poczym smaż kolejne dwie minuty. Teraz wlej wino i gotuj, aż prawie całkowicie odparuje, poczym wmieszaj pomidory, chili, oregano i bazylię. Duś sos przez około 30 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem, sosem tabasco i cukrem pudrem do smaku. Gdy sos będzie już gotowy, dopraw filety solą i pieprzem, poczym połóż je na sosie i przykryj patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotuj na średnim ogniu, od trzech do czterech minut, aż ryba przestanie być surowa w środku. Wyłóż ryby na talerze i podawaj je z dużą ilością sosu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation