Kuchnia

RYBKĘ POPROSZĘ ...

rYBA (przepis z Lidla)

PRZYGOTOWANIE:

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wymieszać z 75 ml sosu sojowego i chili. Mintaja opłukać, osuszyć i pokroić w szerokie paski. Skropić połową marynaty, marynować pod przykryciem przez 30 minut.

Paprykę, pieczarki i cebulę oczyścić. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w paski, pieczarki w plasterki, cebulę na kawałki o długości 3 - 4 cm. Kiełki odlać z zalewy, osączyć. Ananasa osączyć, sok zebrać. Ryż wrzucić do 450 ml wrzącej, osolonej wody i gotować przez 12-15 minut na małym ogniu.

Warzywa smażyć na 2 łyżkach gorącego oleju w woku lub na patelni, obracając, przez 5 - 7 minut. Dodać 100 ml soku ananasowego i resztę marynaty. 2-3 łyżeczki skrobi rozmieszać w odrobinie soku z ananasa, zagęścić tym lekko warzywa, doprawić do smaku. Dodać kiełki i ananasa i podgrzać.

Rybę osączyć, obtoczyć w pozostałej skrobi. Pozostały olej rozgrzać na głębokiej patelni, aż po włożeniu drewnianego patyczka ukażą się na nim pęcherzyki. Rybę smażyć porcjami przez ok. 4 - 5 minut na złoto-brązowy kolor, osączyć na papierze kuchennym. Rybę serwować z warzywami i ryżem, podawać do tego sos sojowy.

Składniki na 4 osoby:


2-3 ząbki czosnku
75 ml sosu sojowego
chili suszonego Vitasia
600 g filetów z mintaja Trawlic
2 papryki (każda po 200 g)
250 g pieczarek
2 pęczki dymki
150 g kiełków fasoli mung
1 puszka ananasa Harvin
200 g ryżu długoziarnistego Tiradell
sól jodowana Castello
750 ml oleju słonecznikowego Promienna
ok. 120 g skrobi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation