Design

kuchnia

Krem groszkowo-serowy

400 g zielonego groszku (mrożony lub świeży)
100-120 g sera pleśniowego camembert
800 ml wody (można dać nieco mniej)
100 g wędzonej piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa śmietana (opcjonalnie)

Groszek wrzucamy do lekko osolonej wody (jeśli używamy świeżego, najpierw go łuskamy i myjemy) i gotujemy ok. 10 minut. Garść groszku odkładamy do dekoracji. Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę i również garść odkładamy do dekoracji. Dodajemy go do zupy, czekamy aż lekko się rozpuści i blendujemy dokładnie. Na krem. Doprawiamy. Jeśli zupa jest zbyt rzadka przez kilka minut gotujemy ją aby odparowała. Kurczaka kroimy w niewielkie paski i podsmażamy na oliwie. Gotową zupę przelewamy do miseczek, posypujemy serem, kurczakiem i groszkiem, jeśli mamy ochotę, możemy dodać niewielką ilość śmietany
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation