Kuchnia

jeść coś trzeba...

Puchaty omlet z awokado i fetą - MniamMniam.pl
SKŁADNIKI

6 jajek
2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 dojrzałe awokado
5 dag sera feta (lub innego podobnego)
1 łyżka masła
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz

do podania:
kilka gałązek natki pietruszki (lub szczypiorek)

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Ser pokrój na kostkę o boku około 1 cm. Obrane awokado pokrój na mniej więcej taką samą kostkę.
Jajka wbij do miseczki, dodaj śmietanę i sól (pamiętaj, że feta jest słona, więc nie dodawaj jej zbyt dużo). Ubij trzepaczką na jednolitą masę.
Na patelni (najlepiej takiej, której można używać w piekarniku) rozpuść masło. Wlej masę jajeczną i smaż na średnim ogniu, co kilkanaście sekund podważając brzegi, tak by nie ścięta masa spływała pod spód usmażonej.
Kiedy omlet w środku będzie lekko galaretowany, rozrzuć na nim ser i awokado i wstaw patelnię do piekarnika (jeśli nie masz patelni, którą całą można używać w piekarniku, wstaw tylko jej część, tak, by rączka wystawała na zewnątrz - będziesz wtedy zapiekać danie nieco dłużej).
Zapiekaj, aż masa się zetnie, a awokado miejscami nieco ściemnieje.
Podawaj gorący, posypany świeżo zmielonym pieprzem i udekorowany natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation