Kuchnia

jeść coś trzeba...

Zupa z pieczonych batatówSkładniki:

3 bataty

1 czerwona papryka

1 główka czosnku

1 szalotka

750 ml bulionu drobiowego

szczypta chili mielonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz

1 avokado

1 limonka

szczypiorek

1 łyżka oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

1. W piekarniku nagrzanym do 200 C piec w brytfance przez 45 minut bataty, paprykę i przeciętą na pół główkę czosnku. Wyjąć i ostudzić.

2. Ostudzone warzywa obrać ze skóry, podpieczony czosnek wycisnąć z łupin.

3. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć przygotowany czosnek i pokrojoną w kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy, bataty i paprykę, całość smażyć jeszcze 2 minuty i zalać bulionem .

4. Zupę gotować 10 minut na małym ogniu, a następnie blednować na krem. Doprawić szczyptą mielonego chili oraz solą i pieprzem. Do zupy dodać skórkę startą z limonki.

5.Dojrzale avokado przekroić w pół, usunąć pestkę, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki i posypać solą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Całość wymieszać.

6. Gorącą zupę podawać z zimnym avokado.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation